Tajomstvo prípravy
Mňam kaše sú pripravované z nutrične najbohatších a prirodzene bezlepkových obilnín.
Pracujeme s jedinečným konceptom prípravy využívajúci technologické postupy, ktoré uchovávajú kvalitu použitých surovín.
Zrná sú pred varením niekoľko hodín namáčané, aby sa z nich vyplavili nadbytočné toxíny a zároveň sa tak skrátila doba varu, pre zachovanie prospešných antioxidantov a minerálov.
Prečo varenú kašu na raňajky
Teplé raňajky sú pre naše trávenie tou najvhodnejšou voľbou. Vysvetlenie prečo tomu tak je, je pomerne jednoduché a logické. Studenú potravu musí telo najskôr upraviť a zohriať, čiže jej spracovanie si vyžaduje viac energie. Naopak teplé jedlo môže bez dodatočnej úpravy hneď využiť a energia ostáva na iné účely. Teplé raňajky sú teda pre naše telo ľahšie stráviteľné.
Varené zrno a ovocie poskytuje teplo, ktoré podporuje uvoľnenie tráviacich sekrétov. Horúce raňajkové cereálie, zlepšujú kardiovaskulárne zdravie. Obsahujú vysoké úrovne vlákniny, ktorá odstraňuje prebytočný cholesterol z tela a teda je prevenciou srdcových ochorení.
Pre získanie blahodárnych účinkov z rastliny je však dôležité dodržiavať jej správnu úpravu. Základom je používať celé zrná, ktoré je potrebné namáčať. Instantné kaše teda nie sú to pravé orechové.
A prečo namáčať ? Zrná, semená alebo strukoviny sú lepšie stráviteľné a nadobudnú na obsahu ďalších vitamínov a minerálov vrátane vitamínu C, B a karoténu. Zároveň sa namáčaním znižuje obsah kyseliny fytovej, ktorá blokuje absorpciu vitamínov a minerálov a môže tiež zhoršiť trávenie a spôsobiť črevné problémy.
Dostatočne zasýtia bez pocitu plnosti, nenastáva „vlčí hlad“, ktorý núti k zbytočnému prejedaniu sa a chuti na sladké. Dodajú tak dostatok efektívnej energie na niekoľko hodín. A toto všetko dokáže zabezpečiť kvalitne pripravená kaša, ktorá v našich rukách nadobúda fantastickú a absolútne originálnu chuť.
Kvalita surovín je základ úspechu.
Pohánka
pochádza z oblasti strednej a juhozápadnej Ázie, v našich končinách patrila k základným plodinám obyvateľstva už po stáročia.
Z botanického hľadiska ide o tzv. pseudocereáliu, ktorá je prirodzene bezlepková.
Je zdrojom rastlinných bielkovín, obsahuje 18 rôznych aminokyselín, radu vitamínov (B1, B2, E, C) a minerálnych látok ( zinok, meď, selén, horčík)
Je zázračná pre vysoký obsah rutínu, ktorý sa vo veľkej miere podieľa na zvyšovaní pružnosti ciev. Čistí krv a podporuje funkciu obličiek. Okrem toho reguluje zrážanlivosť krvi, znižuje cholesterol a celkovo posilňuje imunitný systém.
Pšeno (lúpané proso)
patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Jeho pôvodným domovom je Čína, východná Ázia a India. Do Európy sa dostalo v dobe kamennej a bolo jedno z hlavných obilnín Slovanov.
Je zásadité, takže neprekysľuje organizmus. Je bezlepkové, veľmi ľahko stráviteľné, nezaťažuje trávenie a organizmus.
Má priaznivý pomer bielkovín (12 %), tukov (4 %) a sacharidov (68 %). Pšeno má vysoký podiel esenciálnych mastných kyselín, je bohaté na minerály ako železo, fosfor, draslík, horčík, kremík a cenné vitamíny skupiny B.
Odporúča sa pri chudokrvnosti, zlepšuje imunitu a spoľahlivo prečisťuje organizmus, spevňuje kosti, posilňuje obličky,...
Quinoa / matka zrno /
je tisíce rokov stará bezlepková pseudoobilnina pochádzajúca z Južnej Ameriky.
Jej kvality si cenili už starí Aztékovia a Inkovia, pre ktorých bola posvätným pokrmom.
Obsahuje vysoko kvalitné bielkoviny – nájdeme v nej všetkých 9 esenciálnych aminokyselín, vysoké množstvo omega 3 mastných kyselín, vlákniny a železa. Nezanedbateľný je tiež obsah vápniku, horčíku, zinku, medi, vitamíny skupiny B,
C, E a provitamín beta-karoten.
Ako plnohodnotný zdroj bielkovín dokáže v tomto smere nahradiť aj mäso.